Pesto z rzodkiewki


Pesto z rzodkiewki

Pesto z rzodkiewki.
Zasialiście rzodkiewkę. Okazało się, że za gęsto. Jeśli ją „przerwiecie”, nie wyrzucajcie wyrwanych malutkich rzodkiewek!

Koniecznie zróbcie z nich pesto.

Malutkie rzodkiewki, a dokładniej ich liście, to bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza.

Przepis na tzw. oko:

  • liście młodej rzodkiewki – najlepiej z korzonkami
  • ząbek czosnku
  • jakieś orzechy lub pestki – ja dodałam orzechy nerkowca i uprażone pestki słonecznika
  • trochę oliwy (u mnie oliwa z zalewy z suszonych latem pomidorów)
  • sól i pieprz

Wszystko należy zblendować i zjeść. Możliwości podania pesto jest mnóstwo. Klasyk – z makaronem. Można też posmarować nim kanapki, dodać do ugotowanych warzyw, dodać do sałatki. U nas – pesto z młodej rzodkiewki podaliśmy jako dip do liści młodej kapusty i naciowego selera.

Liście rzodkiewki można także dodać do sałatek lub lekko udusić w małej ilości wody – podobnie, jak szpinak czy jarmuż.

Jeśli nie macie własnego ogrodu, a zakupy robicie w ekologicznych sklepach, każdy listek kupionej rzodkiewki wykorzystajcie dobrze:)

Smacznego!

pesto-z-rzodkiewki05 pesto-z-rzodkiewki04