Vege Bulion
Zimno! I pięknie.
Co na obiad?
Może vege bulion? Ugotuj dużo i przez kilka dni popijaj gorący.
Ja gotuję w 10 litrowym garze. Nigdy nie ugotowałam mniej na raz, ale i tak szybko zawsze schodzi.
Musisz mieć dużo warzyw, około 3/4 garnka. Wtedy bulion będzie esencjonalny i po prostu pyszny.
Składniki na Vege Bulion
Proporcje ustal sobie sama, nie wiem, jaki dużym garnkiem dysponujesz
▪️ pietruszki koszeń – 7-8 szt
▪️ marchewki – 5-6 sztuk (dużo marchewek daje sporo słodyczy, ja osobiście wolę mniej słodki bulion)
▪️ seler korzeń duży lub dwa mniejsze
▪️ dwa pory
▪️ seler naciowy – jeśli masz
▪️ kilka cebul – najlepiej opalonych
▪️ kawałek kapusty
▪️ jarmuż – bez stresu jeśli nie masz
▪️ kilka liści laurowych
▪️ ziele angielskie – kilkanaście kulek
▪️ jałowiec – kilka kulek
▪️ kilka suszonych grzybów (ja dodaję puder z suszonych grzybów)
▪️ kawałek świeżego imbiru
▪️ kawałek chilli lub płatki chilli
▪️ himalajska sól
▪️ pieprz
▪️ 2-3 łyżki sosu sojowego
▪️ 2 łyżki oleju
Zalej wszystko wodą i gotuj wolniutko około dwóch, a nawet trzech godzin.
Dodaj dużo natki. Zawiera mnóstwo witaminy C.
Zrób eksperyment – wypij taki bulion rano lub zjedz z makaronem. Zamiast kanapki. Z ciepłym brzuchem lepiej rozpocząć dzień.
