Zimno! I pięknie, czyli robimy Vege Bulion

Vege Bulion

Zawartość

Vege Bulion

Zimno! I pięknie.

Co na obiad?

Może vege bulion? Ugotuj dużo i przez kilka dni popijaj gorący.
Ja gotuję w 10 litrowym garze. Nigdy nie ugotowałam mniej na raz, ale i tak szybko zawsze schodzi.
Musisz mieć dużo warzyw, około 3/4 garnka. Wtedy bulion będzie esencjonalny i po prostu pyszny.

 

Składniki na Vege Bulion

Proporcje ustal sobie sama, nie wiem, jaki dużym garnkiem dysponujesz

▪️ pietruszki koszeń – 7-8 szt

▪️ marchewki – 5-6 sztuk (dużo marchewek daje sporo słodyczy, ja osobiście wolę mniej słodki bulion)

▪️ seler korzeń duży lub dwa mniejsze

▪️ dwa pory

▪️ seler naciowy – jeśli masz

▪️ kilka cebul – najlepiej opalonych

▪️ kawałek kapusty

▪️ jarmuż – bez stresu jeśli nie masz

▪️ kilka liści laurowych

▪️ ziele angielskie – kilkanaście kulek

▪️ jałowiec – kilka kulek

▪️ kilka suszonych grzybów (ja dodaję puder z suszonych grzybów)

▪️ kawałek świeżego imbiru

▪️ kawałek chilli lub płatki chilli

▪️ himalajska sól

▪️ pieprz

▪️ 2-3 łyżki sosu sojowego

▪️ 2 łyżki oleju

 

Zalej wszystko wodą i gotuj wolniutko około dwóch, a nawet trzech godzin.

Dodaj dużo natki. Zawiera mnóstwo witaminy C.

Zrób eksperyment – wypij taki bulion rano lub zjedz z makaronem. Zamiast kanapki. Z ciepłym brzuchem lepiej rozpocząć dzień.

 

Vege Bulion
Vege Bulion

 

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów