Śniadania dla zapracowanych Rodziców.
Śniadania, a może zupy?
Śniadanie – kiepska sprawa, znowu nie wiadomo, co podać na poranny posiłek. No bo że kawa, to wiadomo 😉 Ale zarówno dzieciaki, jak i my, powinniśmy zjeść pożywny posiłek przed zajęciami, ale co to będzie?
Wiem, że w naszym kraju jesteśmy raczej przyzwyczajeni do tego, aby jadać kanapki. Najczęściej z żółtym serem i wędlinami. Zimą jednak bardzo polecam ciepłe posiłki. Na przykład zupy – pisałam o nich już tutaj.
Owsianka na śniadanie dla zapracowanych rodziców
Kolejna propozycja to cała gama owsianek. Piszę gama, ponieważ każdego dnia możemy przygotowywać owsiankę o innym smaku. Można je gotować na roślinnym mleku, na wodzie, na soku. Z masłem orzechowym, czy z dodatkiem kakao. Z orzechami i konfiturami. Ze świeżymi owocami, czy z musem jabłkowym. Z makiem lub karobem, pastą daktylową czy z musem malinowym. Owsianka siedem dni w tygodniu? Jak najbardziej. Ale każdego dnia o innym smaku. Mój starszy syn po prostu nienawidzi owsianki. Gluta…. Wybrnęliśmy więc z tego w ten sposób, że jeśli wiem, że rano będzie owsianka, to dla niego zalewam płatki owsiane lub orkiszowe na noc wodą. Rano dolewam ciepłe roślinne mleko i w takiej formie zjada owsiankę – z ulubionymi dodatkami.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to moje odkrycie sprzed kilku lat. Można podawać ją na wytrawnie, jak i na słodko. Można z niej zrobić mus – jeśli ugotujemy kaszę poprzedniego wieczora, to rano wystarczy podgrzać roślinne mleko czy sok i zmiksować z kaszą. Plus dodatki i mamy budyń, który zaręczam, jest sycącym posiłkiem, zwłaszcza jeśli dodamy do niego na przykład orzechy i suszone owoce – daktyle, morele i pestki dyni lub słonecznika.
Kaszę jaglaną możemy ugotować też rano. W proporcji 1:2 jeśli ma być sypka i 1:2,5 jeśli ma być bardziej klejąca – na przykład do klopsów lub właśnie do musu śniadaniowego.
Jeśli nasza rodzina woli wytrawne śniadania, to kasza jaglana z dodatkiem warzyw – pieczonych zimą, jest wspaniałą propozycją! Warzywa upiecz w większej ilości raz na kilka dni. Wystarczy dodawać je do kaszy. Możecie też do pieczonych warzyw i kaszy dodawać pokrojoną paprykę, która zawiera sporo witaminy C i inne ulubione dodatki – może posypki z pestek i nasion, które wzbogacą posiłek?
Naleśniki, placuszki czy wegańskie tosty francuskie
A teraz ulubiona propozycja chyba wszystkich dzieciaków – czyli wszelkiej maści naleśniki, placuszki czy wegańskie tosty francuskie. No fakt, kto ich nie lubi? Mają niestety jednak jedną wadę – są łatwe w przygotowaniu, ale niestety są bardzo czasochłonne. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz je, tak jak ja – dla męża i dwóch nastoletnich synów 🙂 Dlatego albo musisz wstawać wcześniej (dużo), albo zostawiasz tę miłą robotę na weekend.
Naleśniki mają niestety jeszcze jeden minusik – dzieci chętnie je jadają na słodko…
Wieczorem możemy jednak usmażyć wrapy z mąki z ciecierzycy i przechować w lodówce w strunowym woreczku aby nie wyschły. Rano posmarujcie je pastą roślinną, złóżcie i połóżcie na grillową patelnię. Po chwili macie ciepłe śniadanie. Wrapy posypcie dużą ilością natki pietruszki i gotowe.
Doskonały prosty posiłek
Jednym z naszych ulubionych porannych (i nie tylko) posiłków, jest kiszona kapusta na ciepło lub pieczona czerwona kapusta na ciepło z pajdą domowego chleba. Doskonały prosty posiłek. Pamiętajcie, że kapusta to jedno z najtańszych, ale i najzdrowszych warzyw.
Tofucznica na śniadanie
Jest jeszcze grupa posiłków śniadaniowych, takich, jak tofucznica, wegańskie omlety czy warzywa na ciepło. Na przykład z ryżem. Ale tutaj też najlepiej przygotować część posiłku dzień wcześniej, żeby rano nie zwariować, a jednak nakarmić młodzież.
Tofucznica podana z czerwoną cebulą to doskonałe śniadanie! Co prawda trzeba chwilkę postać przy kuchence, ale czego zapracowani rodzice nie robią dla swoich pociech;) Dla naszej czteroosobowej rodziny tofucznicę przygotowuję z trzech kostek tofu o wadze 180g każda i dwóch cebul.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na dość wolnym ogniu, dodaję pokruszone tofu. Posypuję kurkumą, solą kala namak, dodaję sos sojowy i dużo pieprzu. Pamiętam, że moja Mama przygotowyjąc klasyczną jajecznicę dolewała łyżkę lub dwie wody, aby była bardziej puszysta. Ja dodaję odrobinę wody do tofucznicy. Aby poranne przygotowania lepiej i szybciej nam szły – wystarczy wieczorem pokroić i podsmażyć cebulę. Mamy 15 minut w zapasie 🙂
A może ryż na ciepło z kokosowym mlekiem z cynamonem i kardamonem? Taki najlepiej przygotować w szerokiem płaskim naczyniu. Ryż dobrze wchłoie płyn i będzie po prostu pyszny!
Wszystkie te propozycje wymagają jednak od nas dodatkowych minut rano. A wiadomo, że z wolnymi minutami rano jest bardzo trudno.
Śniadania to jednak zupa:)
Dlatego jednak uparcie znowu wrócę do zup. Można je jeść na każdy posiłek, rano wymagają tylko podgrzania, zazwyczaj zawierają warzywa, a przecież o to nam chodzi, aby jadać ich jak najwięcej każdego dnia.
Zupy kremy, zupy z makaronem, zupy z ryżem, czy moja ukochana zupa miso z wodorostami wakame i tofu. Cała gama kolorów i smaków – każdego dnia 🙂
Bo zupa to taki posiłek, który zawsze powinien być w lodówce. Wracamy do domu o różnych porach, warto się spiąć i ugotować co dwa, trzy dni zupę, aby domownicy nie zapychali się bezwartościowymi przekąsami w oczekiwaniu na obiad tylko zjadali miseczkę dobrej domowej zupy.
Zachęcam – spróbujcie przez tydzień jadać zupy na śniadanie. Może ten nawyk już z Wami zostanie? Późną wiosną i latem nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżej sałatki, ale zimą musi być ciepło i już.


