Przyprawa do pierników.
Zachęcam Was do pieczenia własnych świątecznych pierników. Najlepiej z przyjaciółmi. Może się z tego zrobić niezłe wydarzenie towarzyskie.
Dziś podaję przepis na przyprawę do pierników.
Nie kupujcie gotowych – mają sporo niepotrzebnych piernikom dodatków. Gwarantuje Wam, że gdy raz przygotujecie swoją własną przyprawę już nigdy nie kupicie gotowej. Gotową przyprawę trzymajcie w mocno zakręconym słoiku.
Jeśli zostanie Wam przyprawa po świętach – dodawajcie ją do owsianki, naleśników, ciast – odrobinę. Zapach świąt w lipcu? Dlaczego nie?!
Przyprawa do pierników podstawowa
50g cynamonu
50g kardamonu
30g czarnego pieprzu
15g goździków
15g suszonego imbiru
10g ziela angielskiego
10g gałki muszkatołowej
Jeśli lubicie jeszcze bardziej aromatyczne pierniki dodajcie po kilka gramów
kolendry
anyżu
skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
skórki cytrynowej drobno pokrojonej
W miarę możliwości kupcie całe przyprawy, które delikatnie podgrzane wydobędą cały aromat – kardamon, ziele angielskie, goździki. Później przyprawy należy zmielić i połączyć z pozostałymi, które kupicie w proszku.
Do porcji ciasta piernikowego dodawajcie 2-3 łyżeczki piernikowej przyprawy i spróbujcie czy dla Was jest to wystarczająca ilość. W moich piernikach jest dużo więcej przyprawy, ale my lubimy ostre pierniki, gdy mocno czuć pieprz.
Do roboty!