Spróbuj mocy posypek vegg
Przepisy znajdziesz poniżej
posypki vegg
Posypki VEGG to nic innego, jak minerały i witaminy
pochodzące z nasion, pestek, orzechów i migdałów
z dodatkiem suszonych warzyw, specjalnej
kompozycji ziół, przypraw i wodorostów
UŻYWAJ CODZIENNIE, DO WSZYSTKICH POSIŁKÓW
PO PROSTU OTWÓRZ I POSYP:
– ZUPY
– MAKARONY
– RYŻ
– RÓŻNE KASZE I KOMOSĘ
– KANAPKI
– WSZELKIE SAŁATKI I SAŁATY
– TORTILLE
– TOFUCZNICE, JAJECZNICE
– PIECZONE WARZYWA
– PASTY WARZYWNE, HUMMUS…
Przepisy
Pomidory w "śmiEtanie"
Domowe „śmietany” można zrobić z pestek, migdałów, orzechów, czy nawet kaszy. Ta na zdjęciu zrobiona jest z nerkowców. Pyszna i szybka do zrobienia 😃
W przepisie, jak w wielu – ważne są proporcje. Jeśli potrzebujesz więcej gotowego produktu, po prostu zwiększ ilości 😉
– pół kubka nerkowców – idealnie, gdyby były namoczone przez noc (ale zdecydowanie mogą być też nie namoczone)
– pół kubka wody
– trochę soku z cytryny lub sok z kiszonych ogórków
– trochę himalajskiej soli
Wszystko zmiksuj i trzymaj w lodówce.
Jeśli do 🍅🍅🍅 w „śmietanie” dorzucisz porcję naszej posypki – masz w zestawie i cynk i wapń i magnez i witaminy….
Oczywiście jeśli jadasz odzwierzęcą śmietanę, to użyj właśnie jej.
Sałatka
Sałatki 🥗 na szybko są idealne na co dzień. I na zwykły dzień tygodnia i na weekend, gdy nie chce Ci się spędzać czasu w kuchni – bo 🌞, bo ☔️, bo 🚴🏻♀️, bo wycieczka 🌳😁
Ale jeśli sałatka ma powstać w ciągu kilku minut, ważne jest, aby parę rzeczy mieć wcześniej przygotowanych – ugotowaną kaszę czy komosę, uprażone orzechy, upieczone warzywa… To bardzo ułatwia przygotowywanie posiłków 🥰
Ta sałatka powstała z:
– ugotowanej przedwczoraj komosy
– pęczka zielonych szparagów
– dwóch garści borówek
– ostatniej lekko pomarszczonej brzoskwini
– czerwonej cebuli
– migdałów
– rukoli prosto z ogrodu
– posypki VEGG (zawierają pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, nerkowce, migdały)
Dressing:
– czosnek
– sok z połowy grapefruita
– oliwa z oliwek
– himalajska sól i pieprz
– klonowy syrop
Oczywiście możecie dodać co macie – kolorową paprykę, 🍅🍅, 🥒🥒, upieczonego 🍆 czy 🍠 ….
Jeśli zostanie Wam trochę sałatki – włóżcie po łyżce do ryżowego papieru i zróbcie sajgonki lub nadziejcie nią duże pieczarki czy paprykę i upieczcie 😉
Smacznego!! 😘
Burito to już, czy jeszcze sushi?
Pyszne zawijańce do zabrania ze sobą na plażę, na wycieczkę, na piknik, do pracy czy na leniwe wieczorne przesiadywanie na tarasie.
U nas wewnątrz zawijańców znalazły się:
– pasta z marchewek VEGG
– pasta z buraków VEGG
– rukola
– jarmuż
– papryka czerwona i żółta
– czerwona kapusta surowa
– chilli
– dymka
– wędzone tofu
– szparagi zielone
– olej chilli VEGG
– posypki VEGG w dużej ilości 🙈
– sezam biały i czarny
– majonez z napoju sojowego domowej roboty
Tak nadziane były nasze zawijańce, ale możecie tam dodać, co macie:
czerwoną cebulę, 🥬, 🥑, 🍆, 🥕, 🥒, dynię, tofu naturalne, 🍠, fasolkę, białą kapustę, grzyby…
Wszystko zależy od tego, co macie pod ręką 😊
Burito sushi są kolorowe, sycące, odżywcze i bardzo … uzależniające 😋
Klasyczne spaghetti z pomidorami, czosnkiem i dużą ilością posypki Piperis Chilli.
Jak wykorzystać tę stałą część z oleju chilli? 🌶 Przypominam – najlepiej wstrząsać olej przed użyciem, wtedy nic nie zostanie 😁 Jeśli jednak coś w butelce zostało, to poniżej pomysł na wykorzystanie stałej części.
Przepis na sos, w którym można maczać pierożki gotowane na parze, możecie ten sos wykorzystać jako marynatę na warzywa, tofu i grzyby z grilla, polać nim ryż czy makaron. Warto go mieć w lodówce.
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka gęstej części z oleju chilli VEGG
1 łyżka słodu
1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 dymka
kawałek imbiru – około 2 cm
Dodatki należy pokroić drobno i połączyć z resztą.
Sos jest cudownie aromatyczny, polecam na sezon grillowy – choć nie tylko 🍽🌳🌳
Smacznego!
Pulpety
Pulpety – jako przekąska na mecz lub przekąska do zabrania na plażę lub wycieczkę.
Proporcje „na oko”:
6 ziemniaków średniej wielkości
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 chilli
u mnie dla aromatu olej chilli dodatkowo
Ziemniaki ugotuj, cebulę z czosnkiem i 🌶 drobno pokrój i podsmaż. Dodaj ugotowane, pogniecione praską ziemniaki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku.
Pulpety będą dość ostre.
Nastaw piekarnik na 190 stopni – góra dół.
Gdy masa wystygnie ukulaj pulpeciki, trochę większe od włoskiego orzecha.
Są delikatne, więc trzeba być ostrożnym. Obtocz w tartej bułce i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach przemieszaj pulpeciki.
Sos zrobiony z wegańskiego majonezu z sojowego napoju, rozrzedzony domowym migdałowym „mlekiem” plus dużo czosnku, oleju chilli i posypki.
Smacznego!
Zupa z pokrzywy
Pokrzywa – chwast, jeden z najcudowniejszych i najwspanialszych, jakie u nas rosną ☺️
Zupa z pokrzywy
Wszystko na oko 🙈
– czerwona lub żółta cebula
– kilka ząbków czosnku
– kilka ziemniaków
– seler naciowy
– marchewka
– pietruszka
– bulion warzywny lub woda.
– pokrzywa sparzona i pokrojona – duża miska od zupy
– zielenina, jaką macie – koper, szczypior, natka. A najlepiej wszystko razem.
Warzywa pokrojone, jak chcecie, lekko podduście, dodajcie wodę lub bulion i gdy będą już prawie miękkie – dodajcie pokrzywę.
Zupę można zabielić migdałowym mlekiem i posypać posypką VEGG.
Zupę można tez częściowo zmiksować.
Pyszna, zdrowa, kolorowa ☘️🌱🍀
Chcemy Was inspirować i podpowiadać, jak wykorzystywać posypki.
Na zdjęciu nasz wegański pasztet obtoczony w naszych posypkach z dodatkiem imbiru i nitek chilli 🌶
Obtoczyć w posypkach możecie różności:
– oliwki
– upieczone warzywa
– ciecierzycę
– różnego rodzaju klopsiki
– pasztety
– sery i twarożki na przykład z migdałów