Posiłki dla 4 osobowej rodziny

Posiłki dla 4 osobowej rodziny

Zawartość

Posiłki dla 4 osobowej rodziny

Tym postem chcę zapoczątkować cykl postów o … byciu w gotowości 😂
Jeśli to własne Ty jesteś odpowiedzialna/y za przygotowywanie posiłków, dla domowników, to ten post może Ci się przydać.
Podobno to właśnie w jelitach znajduje się trzy czwarte naszego układu odpornościowego. Dlatego to tak bardzo ważne, aby jeść naturalne produkty – bez zbędnych dodatków, bez dużej ilości soli, tłuszczu i cukru – a takimi dodatkami są niestety nafaszerowane produkty gotowe, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.

Zachęcam Was do gotowania w domu.

Nawet jeśli nie lubisz. Przełam się, zobaczysz, że to Ci się opłaci.
Ważne jest jednak, aby rodzina zaakceptowała Twój nowy pomysł i chciała z niego korzystać.
Gdy tylko mam wolną chwilę – czasami w weekend, staję przy kuchence i gotuję więcej. W tygodniu nie zawsze mam czas przygotować od podstaw obiad czy śniadanie, ale moje zapasy zawsze mnie ratują.

 

Posiłki dla 4 osobowej rodziny
Posiłki dla 4 osobowej rodziny

No to opowiem Wam, co jest na zdjęciu.

 

Pieczone buraki

Zawsze piekę całą dużą blachę na raz tego cudownego warzywa. A co z tym potem robię? O rany! O tym mogłabym napisać całą książkę 😁

  • przygotowuję barszcz – zawsze i tylko z pieczonych buraków
  • robię z nich różne sałatki – to bardzo duże pole do popisu
  • trę na tarce, dodaję aceto, zimnoztloczony rzepakowy olej i przyprawy
  • carpaccio – to w sumie tez sałatka 🙈
  • grube plastry grilluję i podaję z bułami, jak burgery
  • grube plastry grilluję i podaję bez bułek
  • zupy krem – z różnymi dodatkami
  • jako top do zup
  • na ciepło z chrzanem
  • pastę z buraków by VEGG
  • jako element koreczków
  • jako dodatek do kanapek
  • dip
  • buraczane kaszotto
  • tarty
  • kroję w kostkę z duża ilością zieleniny i pestek

Ważne, aby buraki były upieczone. Wtedy w mgnieniu oka można szybko coś przygotować.

 

Pieczona czerwona kapusta

Kolejna pozycja w naszym domu – takie must have jesienią i zimą. Zawsze piekę dużą główkę tej kapusty i mam w lodówce. Wykorzystanie zależy od wyobraźni:

  • najczęściej dodajemy ją do wszystkich posiłków
  • dorzucamy do burgerów
  • umieszczamy we wrapach
  • zawijamy w ryżowy papier
  • gotuję z niej zupę
  • pastę by VEGG
  • zajadamy solo

 

Moje ukochane połączenie to pieczona kapusta i kolejne pudełko – soczewica z cebulą w dość ostrym sosie z dodatkiem srirachy z dobrą bułą lub domowym chlebem. Pyyyycha

Soczewica

  • No właśnie – zielona lub brązowa soczewica z dużą ilością cebuli, płatków drożdżowych i przypraw to kolejna pozycja, którą warto mieć w lodówce. Wykorzystujemy ją do wszelkiej maści „zawijańców”, naleśników itp. lub pierogów.

Bulion warzywny

  • Na zdjęciu znajduje się też słoik z resztką bulionu. Bo bulion warto mieć! – zobacz jak zrobić

Biała kiszona kapusta – gotowana.

  • Długo może postać – fantastyczna do krokietów, jako dodatek do obiadu lub zwyczajnie – nałożona na pajdę chleba. Warto mieć ją w lodowce i codziennie jeść.

Pieczone bataty

  • przygotowuję je na różne sposoby, te na zdjęciu zostały obtoczone w mieszance wody i ziemniaczanej mąki i upieczone. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

 

Granola by VEGG

  • składa się z bardzo dużej ilości pestek, mieszanki różnych orzechów, sezamu i maku. Najczęściej wrzucamy do miseczki i chrupiemy.

 

Tahini domowej roboty

  • przydatne do hummusu, sosów i dressingów. Warto mieć w lodówce.

 

Pieczarki

  • tutaj już resztka. Nie trzymam surowych pieczarek długo w obawie, że się zepsują. Kroję i szybko odsmażam. Wykorzystuję do różnych dań.

 

Namoczone orzechy

  • tutaj nerkowce. Codziennie wymieniam wodę, w której się moczą, jeśli ich nie zużyłam. Orzechy wykorzystuję do zrobienia sosów, roślinnej śmietany, roślinnego napoju, dipów, majonezu.

 

Gnieciona ciecierzyca i sos do niej.

Można ją zawinąć w liście sałaty tub tortillę i z dodatkiem innych warzyw i mojej ulubionej czerwonej cebuli i przygotować szybką przekąskę.

 

Ugotowana zielona soczewica.

Dzięki takiemu rozwiązaniu mogę dorzucić ją do kaszy, czy zupy lub zrobić szybkie klopsy lub pastę.

 

Ostatnie dwa pudełka – to

ryżowy makaron z tofu, zieleniną, orzechowym masłem VEGG i olejem chilli VEGG.

Podwójna porcja.

Takie proste danie spokojnie może dwa-trzy dni poczekać w pudełku na zjedzenie.
Można zabrać je do szkoły czy pracy na lunch lub skubnąć wieczorem. W naszym domu lodówka jest najczęściej odwiedzana właśnie wieczorami – przez naszych synów.
Właśnie dlatego bardzo pilnuję, aby w domu były … domowe posiłki.

Z tych kilku propozycji, które tu opisałam możesz przygotować naprawdę wiele różnych posiłków.

Dodam, że najlepiej przechowywać je w szklanych pojemnikach – na przykład w słoikach.

 

Rozpoczął się weekend, może warto podjąć próbę? 😁

 

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów