Posiłki dla 4 osobowej rodziny
Tym postem chcę zapoczątkować cykl postów o … byciu w gotowości 😂
Jeśli to własne Ty jesteś odpowiedzialna/y za przygotowywanie posiłków, dla domowników, to ten post może Ci się przydać.
Podobno to właśnie w jelitach znajduje się trzy czwarte naszego układu odpornościowego. Dlatego to tak bardzo ważne, aby jeść naturalne produkty – bez zbędnych dodatków, bez dużej ilości soli, tłuszczu i cukru – a takimi dodatkami są niestety nafaszerowane produkty gotowe, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.
Zachęcam Was do gotowania w domu.
Nawet jeśli nie lubisz. Przełam się, zobaczysz, że to Ci się opłaci.
Ważne jest jednak, aby rodzina zaakceptowała Twój nowy pomysł i chciała z niego korzystać.
Gdy tylko mam wolną chwilę – czasami w weekend, staję przy kuchence i gotuję więcej. W tygodniu nie zawsze mam czas przygotować od podstaw obiad czy śniadanie, ale moje zapasy zawsze mnie ratują.

No to opowiem Wam, co jest na zdjęciu.
Pieczone buraki
Zawsze piekę całą dużą blachę na raz tego cudownego warzywa. A co z tym potem robię? O rany! O tym mogłabym napisać całą książkę 😁
- przygotowuję barszcz – zawsze i tylko z pieczonych buraków
- robię z nich różne sałatki – to bardzo duże pole do popisu
- trę na tarce, dodaję aceto, zimnoztloczony rzepakowy olej i przyprawy
- carpaccio – to w sumie tez sałatka 🙈
- grube plastry grilluję i podaję z bułami, jak burgery
- grube plastry grilluję i podaję bez bułek
- zupy krem – z różnymi dodatkami
- jako top do zup
- na ciepło z chrzanem
- pastę z buraków by VEGG
- jako element koreczków
- jako dodatek do kanapek
- dip
- buraczane kaszotto
- tarty
- kroję w kostkę z duża ilością zieleniny i pestek
Ważne, aby buraki były upieczone. Wtedy w mgnieniu oka można szybko coś przygotować.
Pieczona czerwona kapusta
Kolejna pozycja w naszym domu – takie must have jesienią i zimą. Zawsze piekę dużą główkę tej kapusty i mam w lodówce. Wykorzystanie zależy od wyobraźni:
- najczęściej dodajemy ją do wszystkich posiłków
- dorzucamy do burgerów
- umieszczamy we wrapach
- zawijamy w ryżowy papier
- gotuję z niej zupę
- pastę by VEGG
- zajadamy solo
Moje ukochane połączenie to pieczona kapusta i kolejne pudełko – soczewica z cebulą w dość ostrym sosie z dodatkiem srirachy z dobrą bułą lub domowym chlebem. Pyyyycha
Soczewica
- No właśnie – zielona lub brązowa soczewica z dużą ilością cebuli, płatków drożdżowych i przypraw to kolejna pozycja, którą warto mieć w lodówce. Wykorzystujemy ją do wszelkiej maści „zawijańców”, naleśników itp. lub pierogów.
Bulion warzywny
- Na zdjęciu znajduje się też słoik z resztką bulionu. Bo bulion warto mieć! – zobacz jak zrobić
Biała kiszona kapusta – gotowana.
- Długo może postać – fantastyczna do krokietów, jako dodatek do obiadu lub zwyczajnie – nałożona na pajdę chleba. Warto mieć ją w lodowce i codziennie jeść.
Pieczone bataty
- przygotowuję je na różne sposoby, te na zdjęciu zostały obtoczone w mieszance wody i ziemniaczanej mąki i upieczone. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Granola by VEGG
- składa się z bardzo dużej ilości pestek, mieszanki różnych orzechów, sezamu i maku. Najczęściej wrzucamy do miseczki i chrupiemy.
Tahini domowej roboty
- przydatne do hummusu, sosów i dressingów. Warto mieć w lodówce.
Pieczarki
- tutaj już resztka. Nie trzymam surowych pieczarek długo w obawie, że się zepsują. Kroję i szybko odsmażam. Wykorzystuję do różnych dań.
Namoczone orzechy
- tutaj nerkowce. Codziennie wymieniam wodę, w której się moczą, jeśli ich nie zużyłam. Orzechy wykorzystuję do zrobienia sosów, roślinnej śmietany, roślinnego napoju, dipów, majonezu.
Gnieciona ciecierzyca i sos do niej.
Można ją zawinąć w liście sałaty tub tortillę i z dodatkiem innych warzyw i mojej ulubionej czerwonej cebuli i przygotować szybką przekąskę.
Ugotowana zielona soczewica.
Dzięki takiemu rozwiązaniu mogę dorzucić ją do kaszy, czy zupy lub zrobić szybkie klopsy lub pastę.
Ostatnie dwa pudełka – to
ryżowy makaron z tofu, zieleniną, orzechowym masłem VEGG i olejem chilli VEGG.
Podwójna porcja.
Takie proste danie spokojnie może dwa-trzy dni poczekać w pudełku na zjedzenie.
Można zabrać je do szkoły czy pracy na lunch lub skubnąć wieczorem. W naszym domu lodówka jest najczęściej odwiedzana właśnie wieczorami – przez naszych synów.
Właśnie dlatego bardzo pilnuję, aby w domu były … domowe posiłki.
Z tych kilku propozycji, które tu opisałam możesz przygotować naprawdę wiele różnych posiłków.
Dodam, że najlepiej przechowywać je w szklanych pojemnikach – na przykład w słoikach.
Rozpoczął się weekend, może warto podjąć próbę? 😁