Absolutnie najszybsze placuszki z surowej czerwonej soczewicy

Placuszki z surowej czerwonej soczewicy

Zawartość

Absolutnie najszybsze placuszki z surowej czerwonej soczewicy

 

Po cudownym rodzinnym, zimowym spacerze z psem, chciałam przygotować szybki obiad – klopsy z surowej czerwonej soczewicy z dodatkami. Robiłam je nie raz, ale tym razem dodałam za dużo wody 🙈

Wiesz, że każdej/każdemu z nas może się to przydarzyć…

Zamiast dodawać mąkę, bułkę tartą, czy inne zagęstniki, po prostu nałożyłam masę łyżką na patelkę i powstały placuszki z surowej czerwonej soczewicy. Proste, szybkie do zrobienia i naprawdę doskonale.

W tym przepisie jedyne przyprawy to himalajska sól i kolorowy świeżo mielony pieprz. Jeśli chcesz pójść w stronę śródziemnomorską dodaj rozmaryn i czosnek, jeśli hinduską dodaj garam masalę i kurkumę.

Kombinuj!

Nam najbardziej smakuje wersja bez dodatków, ale MUSISZ sama wybrać. Jestem pewna, że Twoja wersja tego przepisu będzie fantastyczna 😍

 

Placuszki z surowej czerwonej soczewicy
Placuszki z surowej czerwonej soczewicy

Przepis

U mnie JAK ZWYKLE na oko 😈

 

  • około pół kilograma suchej czerwonej soczewicy
  • czerwona cebula
  • woda
  • dymka
  • natka pietruszki
  • himalajska sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Soczewicę dokładnie wypłucz, potem zalej wodą. Tak, żeby była równo z soczewicą.

Zmiksuj z jedną dużą czerwoną cebulą, dopraw i dodaj pokrojoną zieleninę. JEŚLI uznasz, że masa jest za luźna – dodaj tartą bułkę.

Placuszki kładź łyżką na gorącą patelnię, smaż kilka minut na niskim płomieniu.

No … i już

Oczywiście byłoby lepiej, gdyby soczewica była namoczona przez kilka godzin. No ale cóż – czasu nie było

 

MOŻESZ TEŻ zrobić szybki sos „pieczeniowy” do placuszków.

 

  • 4-5 łyżek oleju neutralnego
  • łyżka ryżowej mąki
  • pół łyżeczki mielonej cebuli
  • trzy czwarte łyżeczki mielonego czosnku

 

Podgrzej i mieszaj, aż mieszanka zmieni kolor na brązowy.
Potem dodaj:

  • łyżeczkę bulionu (u mnie domowy ze słoika)
  • dwie płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • dużo majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • łyżkę sosu sojowego
  • około 1 szklanki wody

Pogotuj wszystko około minuty i … jedz.

Placuszki jedliśmy z ziemniakami i gotowaną kiszoną kapustą. Myślę, że placuszki świetnie będą smakowały też z pieczonymi burakami i surówką z czerwonej kapusty.

W zasadzie możesz zrobić jakikolwiek sos – będą ty pasowały:

  • grzybowy
  • śmietanowy z nerkowców
  • szpinakowy
  • pomidorowy
  • albo po prostu keczup

Mniam!

Placuszki z surowej czerwonej soczewicy
Placuszki z surowej czerwonej soczewicy

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów