Absolutnie najszybsze placuszki z surowej czerwonej soczewicy
Po cudownym rodzinnym, zimowym spacerze z psem, chciałam przygotować szybki obiad – klopsy z surowej czerwonej soczewicy z dodatkami. Robiłam je nie raz, ale tym razem dodałam za dużo wody 🙈
Wiesz, że każdej/każdemu z nas może się to przydarzyć…
Zamiast dodawać mąkę, bułkę tartą, czy inne zagęstniki, po prostu nałożyłam masę łyżką na patelkę i powstały placuszki z surowej czerwonej soczewicy. Proste, szybkie do zrobienia i naprawdę doskonale.
W tym przepisie jedyne przyprawy to himalajska sól i kolorowy świeżo mielony pieprz. Jeśli chcesz pójść w stronę śródziemnomorską dodaj rozmaryn i czosnek, jeśli hinduską dodaj garam masalę i kurkumę.
Kombinuj!
Nam najbardziej smakuje wersja bez dodatków, ale MUSISZ sama wybrać. Jestem pewna, że Twoja wersja tego przepisu będzie fantastyczna 😍

Przepis
U mnie JAK ZWYKLE na oko 😈
- około pół kilograma suchej czerwonej soczewicy
- czerwona cebula
- woda
- dymka
- natka pietruszki
- himalajska sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Soczewicę dokładnie wypłucz, potem zalej wodą. Tak, żeby była równo z soczewicą.
Zmiksuj z jedną dużą czerwoną cebulą, dopraw i dodaj pokrojoną zieleninę. JEŚLI uznasz, że masa jest za luźna – dodaj tartą bułkę.
Placuszki kładź łyżką na gorącą patelnię, smaż kilka minut na niskim płomieniu.
No … i już
Oczywiście byłoby lepiej, gdyby soczewica była namoczona przez kilka godzin. No ale cóż – czasu nie było
MOŻESZ TEŻ zrobić szybki sos „pieczeniowy” do placuszków.
- 4-5 łyżek oleju neutralnego
- łyżka ryżowej mąki
- pół łyżeczki mielonej cebuli
- trzy czwarte łyżeczki mielonego czosnku
Podgrzej i mieszaj, aż mieszanka zmieni kolor na brązowy.
Potem dodaj:
- łyżeczkę bulionu (u mnie domowy ze słoika)
- dwie płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- dużo majeranku
- pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- łyżkę sosu sojowego
- około 1 szklanki wody
Pogotuj wszystko około minuty i … jedz.
Placuszki jedliśmy z ziemniakami i gotowaną kiszoną kapustą. Myślę, że placuszki świetnie będą smakowały też z pieczonymi burakami i surówką z czerwonej kapusty.
W zasadzie możesz zrobić jakikolwiek sos – będą ty pasowały:
- grzybowy
- śmietanowy z nerkowców
- szpinakowy
- pomidorowy
- albo po prostu keczup
Mniam!
