Owsianka

Owsianka

Zawartość

Owsianka na dobry początek dnia

Owsianka

Owsianka to popularne danie śniadaniowe. Także sportowców. Jest łatwa w przygotowaniu, codziennie może smakować inaczej, w zależności od tego, jakich dodatków przygotowując ją użyjemy.

Owies

Owies, to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Płatki owsiane zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka, które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Miska owsianki dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy.

 

Płatki owsiane

W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane produkowane z owsa zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. betaglukanu, który obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Błonnik z kolei czyści nasz przewód pokarmowy i wymiata z jelita grubego wszelkie śmieci, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, włącznie z nowotworami. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit.

Płatki owsiane zalecane się także w diecie dla cukrzyków, ponieważ wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.

I nawet jeśli – tak, jak mój starszy syn, nienawidzisz tego „gluta”, warto przekonać się do niego. Podobno 95% owsa przerabiane jest na paszę dla zwierząt. A gdzie my?! Wierzę, że spożycie płatków owsianych wzrośnie. Jesteśmy coraz bardziej świadomi, czym siebie karminy, a od dawna wiadomo, że proste pożywienie wzmacnia nasz organizm.

W sezonie letnim dodawajcie do owsianki świeże owoce. Ile wlezie. I co macie pod ręką. Najlepiej sezonowe.

 

Propozycje podania

Propozycja pierwsza:

płatki owsiane

migdały

suszone figi

pasta daktylowa

nasiona konopi

pestki słonecznika

wiórki kokosowe

masło orzechowe

konfitura domowa ulubiona

 

Propozycja druga:

płatki owsiane

ulubiony roślinny napój

orzechy nerkowca

jagody goji

kakao

pasta daktylowa

pestki dyni

pasta daktylowa

mrożone wiśnie – podduszone

 

Propozycja trzecia:

płatki owsiane

mleko kokosowe

orzechy włoskie

żurawina

nasiona chia (szałwia hiszpańska)

pestki dyni

pasta daktylowa

masło orzechowe

starte jabłko

 

Propozycja czwarta:

płatki owsiane

sok pomarańczowy

orzechy laskowe

owoce morwy

rodzynki

pestki dyni

pestki słonecznika

pasta daktylowa

tahini

 

 

Propozycja piąta:

płatki owsiane

płatki orkiszowe

ulubiony napój rośłinny

cynamon mielony

migdały

miechunka

pasta daktylowa

nasiona konopi

pestki słonecznika

wiórki kokosowe

masło orzechowe

starte jabłko

 

Propozycja szósta:

płatki owsiane

płatki orkiszowe

orzechy włoskie

żurawina

suszone na słońcu morele (ciemne, bez siarki)

siemię lniane

pestki dyni

masło orzechowe

Owsianka i dodatki
Owsianka i dodatki

Są tacy, którzy naprawdę nie chcą jeść owsianki. Po prostu im nie smakuje i najczęściej winą jest konsystencja dania. Nie rezygnujmy jednak z jedzenia płatków owsianych. Zjedzmy je na przykład w granoli. Gdy byłam w liceum często jadałam płatki owsiane zalane na noc wodą. Rano dodawałam trochę mleka, mielony cynamon, tarte jabłko i włoskie orzechy. Do dzisiaj to mój ulubiony smak owsianki.

Ciepłe śniadania są niedoceniane. A w zimne miesiące roku to po prostu podstawa. O śniadaniach poczutacie też  tutaj.

 

 

 

 

 

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów