Owsianka na dobry początek dnia
Owsianka
Owsianka to popularne danie śniadaniowe. Także sportowców. Jest łatwa w przygotowaniu, codziennie może smakować inaczej, w zależności od tego, jakich dodatków przygotowując ją użyjemy.
Owies
Owies, to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Płatki owsiane zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka, które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Miska owsianki dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy.
Płatki owsiane
W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane produkowane z owsa zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. betaglukanu, który obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Błonnik z kolei czyści nasz przewód pokarmowy i wymiata z jelita grubego wszelkie śmieci, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, włącznie z nowotworami. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit.
Płatki owsiane zalecane się także w diecie dla cukrzyków, ponieważ wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
I nawet jeśli – tak, jak mój starszy syn, nienawidzisz tego “gluta”, warto przekonać się do niego. Podobno 95% owsa przerabiane jest na paszę dla zwierząt. A gdzie my?! Wierzę, że spożycie płatków owsianych wzrośnie. Jesteśmy coraz bardziej świadomi, czym siebie karminy, a od dawna wiadomo, że proste pożywienie wzmacnia nasz organizm.
W sezonie letnim dodawajcie do owsianki świeże owoce. Ile wlezie. I co macie pod ręką. Najlepiej sezonowe.
Propozycje podania
Propozycja pierwsza:
płatki owsiane
migdały
suszone figi
pasta daktylowa
nasiona konopi
pestki słonecznika
wiórki kokosowe
masło orzechowe
konfitura domowa ulubiona
Propozycja druga:
płatki owsiane
ulubiony roślinny napój
orzechy nerkowca
jagody goji
kakao
pasta daktylowa
pestki dyni
pasta daktylowa
mrożone wiśnie – podduszone
Propozycja trzecia:
płatki owsiane
mleko kokosowe
orzechy włoskie
żurawina
nasiona chia (szałwia hiszpańska)
pestki dyni
pasta daktylowa
masło orzechowe
starte jabłko
Propozycja czwarta:
płatki owsiane
sok pomarańczowy
orzechy laskowe
owoce morwy
rodzynki
pestki dyni
pestki słonecznika
pasta daktylowa
tahini
Propozycja piąta:
płatki owsiane
płatki orkiszowe
ulubiony napój rośłinny
cynamon mielony
migdały
miechunka
pasta daktylowa
nasiona konopi
pestki słonecznika
wiórki kokosowe
masło orzechowe
starte jabłko
Propozycja szósta:
płatki owsiane
płatki orkiszowe
orzechy włoskie
żurawina
suszone na słońcu morele (ciemne, bez siarki)
siemię lniane
pestki dyni
masło orzechowe

Są tacy, którzy naprawdę nie chcą jeść owsianki. Po prostu im nie smakuje i najczęściej winą jest konsystencja dania. Nie rezygnujmy jednak z jedzenia płatków owsianych. Zjedzmy je na przykład w granoli. Gdy byłam w liceum często jadałam płatki owsiane zalane na noc wodą. Rano dodawałam trochę mleka, mielony cynamon, tarte jabłko i włoskie orzechy. Do dzisiaj to mój ulubiony smak owsianki.
Ciepłe śniadania są niedoceniane. A w zimne miesiące roku to po prostu podstawa. O śniadaniach poczutacie też tutaj.