Obento
W Japonii wszyscy, którzy wychodzą z domu do pracy, szkoły, na uczelnię lub mają w planie spędzić dłuższy czas poza domem zabierają ze sobą pudełka z jedzeniem. Do pudełek tych nie wkładają kanapek, a różne smakowitości. Często są to resztki z dnia poprzedniego. Jest to zharmonizowany pod względem smakowym i kolorystycznym posiłek.
Obento powinno być skomponowane ze zboża, roślin strączkowych, warzyw, owoców i protein. Powinno składać się z pięciu smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego, ostrego, przygotowane powinno być na pięć sposobów – surowe, gotowane, duszone, smażone, marynowane lub kiszone i zharmonizowane za pomocą pięciu kolorów po to, aby zaspokoić nasze pięć zmysłów – węchu, smaku, dotyku, wzroku i słuchu. Teoretycznie. W praktyce obento jest znacznie prostsze w przygotowaniu.
W obento zazwyczaj znajduje się ryż, jednak młodzi Japończycy spożywają obento w zachodnim stylu – sałatki i pokrojone w kostkę pieczywo.
Poszczególne składniki obeno – często o wielkości jednego kęsa, w pojemniczkach oddzielone są liściem pora lub celofanem, aby ich smaki się nie mieszały.
Najważniejsze jest, aby przygotowując obento korzystać z sezonowych produktów, brać pod uwagę ich różnorodność i estetyczne ułożenie w pudełku.
Obento to forma kreatywności kulinarnej i zarazem oznaka miłości wobec siebie i innych.
Zalety obento:
– posiłek “skrojony na miarę”, według naszych potrzeb i preferencji smakowych
– ma cechy kompletnego zrównoważonego posiłku – zawiera białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i minerały
– zawsze mamy coś pod ręką do zjedzenia
– wiemy co jemy – mamy pewność, że produkty, które włożyliśmy do pudełka są zdrowe i bez żadnych “ulepszaczy”
– nie wydajemy pieniędzy – wykorzystujemy tzw. resztki
Przykłady obento do zabrania ze sobą na spacer czy do pracy:
– brązowy ryż, czerwona fasola z dressingiem posypana szczypiorkiem, plasterki kiszonego ogórka, kawałek jabłka, orzechy laskowe
– ryż basmati, ciecierzyca posypana natką pietruszki, pomidorki koktajlowe, trochę kiszonej kapusty, kawałek gruszki, migdały
– kawałek warzywnego pasztetu, pokrojony liść pekińskiej kapusty, biała fasola w pomidorach, dwa orzechy włoskie, kawałek żółtej papryki
– zblanszowany szpinak posypany ziarnami sezamu, kawałek seitanu, plasterki białej rzepy, dwa daktyle, pestki dyni i słonecznika
– brązowy ryż, usmażone kawałki tofu, dwie sparzone różyczki brokuła posypane sezamem, kawałek marchewki, jeden orzech brazylijski
– plasterki upieczonego buraka, gotowany ryż posypany siemieniem lnianym, dwie łyżki brązowej soczewicy, kawałek pieczonej dyni, pokrojona suszona figa
Jednym słowem – obento to nic innego, jak lekki posiłek. Tyle, że estetycznie podany i bardzo urozmaicony.
Daję Wam słowo, że jak już nauczycie się przygotowywać takie pudełka pełne cudów i smakowitości nie będziecie chcieli wrócić do nudnych kanapek!
Do dzieła i smacznego!