Kremowa kalafiorowa

Kremowa kalafiorowa

Zawartość

Kremowa kalafiorowa

Inspiracją do ugotowania tej zupy był przepis Anny Jones.
Miałam jednak niestety małego kalafiora, więc dołożyłam dwa ziemniaki. Zamiast dymki użyłam szalotek, a zamiast kokosowego oleju – oliwę z oliwek do gotowania.

Pewnie tak, jak każdy, gotuję różne zupy kalafiorowe. W kuchni nie ma miejsca na monotonię 😉
Ciebie też zachęcam do poszukiwania ulubionej zupy.

W smaku tej konkretnej zupy zaskoczyło mnie to, że nie czuć tak bardzo kokosowego mleka.
Jestem zadowolona, bo nie jest to mój ulubiony roślinny napój.
Oczywiście wykorzystuję go w kuchni, ale moim ulubieńcem jest jednak domowy migdałowy napój bez dodatków.

Natomiast na zupie dodatki są mile widziane.

Do roboty!

  • kalafior średniej wielkości
  • 2 ziemniaki
  • 2 szalotki lub mały pęczek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 1 puszka kokosowego mleka
  • sok z połowy cytryny (do smaku)

Kalafiora podziel na drobne cząstki, ziemniaki drobno pokrój.
Pokrojone szalotki, imbir i czosnek podsmaż na oleju, dodaj przyprawy, kalafiora i ziemniaki.
Jeszcze chwilkę podsmaż i dodaj bulion i kokosowe mleko. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Sprawdź, czy trzeba doprawić.

Gdy zupa gotuje się delikatnie, przygotuj orzechy z sezamem.

Upraż garść nerkowców, dodaj 2 łyżki sezamu, chwilę jeszcze upraż, potem dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy i jeśli chcesz, aby orzechy było ostre – dodaj też 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego.
Dodaj na patelkę 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę jakiegoś słodu – ja dodaję syrop z pędów sosny, ale może być syrop klonowy czy z agawy.

Dobrze wymieszaj i wyłóż na dużym talerzu.

Ugotowaną zupę zmiksuj, ewentualnie dodaj wody lub bulionu.

Nałóż dodatki i zajadaj 😋

Aksamitna kalafiorowa jest idealnym posiłkiem na lekką kolację.

 

Kremowa kalafiorowa vegg
Kremowa kalafiorowa VEGG

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów