Klopsiki z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Klopsiki z kaszy jaglanej ze szpinakiem na weekend 🙂
Zapraszam Was do relaksu – w kuchni 



Polecam klopsiki, które warto mieć w lodówce w razie napadu głodu. Nocnego 

- duży kubek suchej kaszy jaglanej – ugotuj w proporcji 1 kaszy:2,5 wody
- paczka mrożonego szpinaku – podduś na patelni z czosnkiem (3 ząbki)na końcu dodaj trochę soku z cytryny
- 1 cebula – jaką masz, pokrojona w kostkę
- duża garść uprażonego słonecznika
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- sól i pieprz do smaku
Szpinak dobrze odcedź. Wszystko dokładnie wymieszaj i ukulaj klopsy – dobrze je ściśnij, żeby się nie rozwaliły.
Wisienka na torcie
Klopsiki z kaszy jaglanej ze szpiankiem dobrze jest w czymś obtoczyć. I teraz wisienka na torcie – obtocz klopsy w mieszance nasion jakie lubisz – na zdjęciach czarny sezam i słonecznik, odrobinie skrobi, papryce wędzonej i pudrze z suszonego buraka.
Usmaż lub upiecz w temperaturze 180 stopni około 20min z jednej strony i 15 z drugiej. Pachną obłędnie! 

Jedz klopsy tak, jak lubisz
Jedz, jak lubisz – z ziemniakami, makaronem, we wrapach czy jako burger. Dobrze podawać z burakami, surówką z białej kapusty czy kiszonymi ogórkami.
Mówię Wam – są pyyyyszne! I zielone 

Smacznego!