Jak ugotować ryż

ugotowany ryz w misce

Zawartość

Jak ugotować ryż

Znam wiele osób, które gotują ryż w plastikowych torebkach. Argumenty mają różne – bo łatwiej, bo szybciej, bo nie przypalą, bo nie wiedzą, jak inaczej to zrobić…

Tymczasem gotowanie ryżu luzem jest banalnie proste i wymaga dużo mniej energii niż gotowanie plastiku.

Zobacz jak ugotować ryż – szybki przepis

  • Odmierz szklanką lub kubkiem ilość ryżu, jaką potrzebujesz. Ja dla czterech osób odmierzam w kubku 300g, ale u mnie jest trzech facetów przy stole.
  • Wsyp ryż do garnka, w którym chcesz ugotować ryż i dokładnie wypłucz. Myślę, że trzykrotne odlanie wody będzie ok.
  • A potem zalej ryż wodą – nalej jej do garnka dwa razy tyle, ile wsypałaś/łeś ryżu, dodaj trochę soli – około pół łyżeczki (pamiętaj, że tutaj inaczej sprawa ma się niż w przypadku gotowania makaronu – tam woda musi być bardzo słona, ale ją odlewamy, a ryż wchłonie całą wodę)
  • I zagotuj pod przykryciem.
  • Gdy woda zacznie się gotować, WYŁĄCZ palnik.
  • Dokładnie przykryj i zostaw na kuchence. Ryż wchłonie wodę, będzie puszysty i pyszny. Zajmie to kilka minut. Wypij sobie w tym czasie kawkę.

Proszę, nie gotuj plastiku – to niezdrowe, droższe i fatalne dla środowiska, te torebki lądują przecież w koszu i zaśmiecają planetę.

Smacznego!

 

ugotowany ryz w misce

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów