Jak ugotować ryż
Znam wiele osób, które gotują ryż w plastikowych torebkach. Argumenty mają różne – bo łatwiej, bo szybciej, bo nie przypalą, bo nie wiedzą, jak inaczej to zrobić…
Tymczasem gotowanie ryżu luzem jest banalnie proste i wymaga dużo mniej energii niż gotowanie plastiku.
Zobacz jak ugotować ryż – szybki przepis
- Odmierz szklanką lub kubkiem ilość ryżu, jaką potrzebujesz. Ja dla czterech osób odmierzam w kubku 300g, ale u mnie jest trzech facetów przy stole.
- Wsyp ryż do garnka, w którym chcesz ugotować ryż i dokładnie wypłucz. Myślę, że trzykrotne odlanie wody będzie ok.
- A potem zalej ryż wodą – nalej jej do garnka dwa razy tyle, ile wsypałaś/łeś ryżu, dodaj trochę soli – około pół łyżeczki (pamiętaj, że tutaj inaczej sprawa ma się niż w przypadku gotowania makaronu – tam woda musi być bardzo słona, ale ją odlewamy, a ryż wchłonie całą wodę)
- I zagotuj pod przykryciem.
- Gdy woda zacznie się gotować, WYŁĄCZ palnik.
- Dokładnie przykryj i zostaw na kuchence. Ryż wchłonie wodę, będzie puszysty i pyszny. Zajmie to kilka minut. Wypij sobie w tym czasie kawkę.
Proszę, nie gotuj plastiku – to niezdrowe, droższe i fatalne dla środowiska, te torebki lądują przecież w koszu i zaśmiecają planetę.
Smacznego!