Gruzińskie bakłażany z pastą orzechową – Badrijani nigvzit

Gruzińskie bakłażany

Zawartość

Gruzińskie bakłażany z pastą orzechową – Badrijani nigvzit

Gruzińskie bakłażany udekorowane ziołami z własnego ogrodu.

Będąc w Gruzji zajadaliśmy się bakłażanami z orzechową pastą. Są pyszne i można ich zjeść bardzo dużo 😂 niestety. Wspaniale smakują na drugi dzień. Dzięki temu, że smaki się “przegryzą” – myślę, że są nawet wtedy lepsze.

W jednaj z restauracji – właściwie winnicy z restauracją, poprosiliśmy o przepis na to danie. Otrzymaliśmy go, napisany po rosyjsku.  Nasz kolega, który był z nami wziął karteczkę od kucharza  i gdzieś bardzo dokładnie schował. Przepis do dzisiaj nie został odnaleziony. Smak bakłażanów jednak wracał. Wynika to pewnie z tego, że bardzo lubię bakłażany i mogę je jeść w każdej postaci.

Gruzja

Gruzja jest jednym z tych krajów, do którego bardzo chciałbym wrócić. Gruzini są niezwykle uczynni, bardzo mili, z sercem na dłoni.  Do Gruzji możesz pojechać nie mając pieniędzy, jedzenia czy zabukowanych noclegów. Każdy chętnie pomaga turystom. No i uwielbiają się bawić i spędzać czas w towarzystwie innych ludzi. Gruzja to też absolutnie przepiękne widoki. Przepiękne! Majestatyczne góry i mistycyzm wyczuwalny na każdym kroku. Zwłaszcza na łonie przyrody. Nigdy nie zapomnę naszego noclegu pod Kazbekiem. Wstaliśmy bardzo wcześnie ponieważ słońce już o świcie mocno grzało, więc w naszych terenówkach było nam bardzo gorąco. Pamiętam piękny stary drewniany, krzywy płot i przepiękne świerki. Nocleg, jak z bajki. Ale takich noclegów, jak z bajki mieliśmy w Gruzji sporo. Również dzięki napotkanym mieszkańcom.

 

Wracając do gruzińskich bakłażanów z pastą orzechową. Dziś zrobiłam je sama pierwszy raz w życiu.

W moich bakłażanach nie ma świeżej kolendry. Po prostu nienawidzę tego zioła 🙈 Ale jeśli ją lubicie – koniecznie dodajcie!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • około 200g włoskich – (u mnie wszystko na oko) orzechów włoskich
  • 1 chilli świeże
  • cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • dużo natki pietruszki
  • 1 łyżka nasion kolendry (ziarenka dodałam w całości) woda na oko – około 1/4 szklanki sól pieprz

Bakłażany pokroiłam wzdłuż i zgrillowałam.

Pasta z orzechów:

włoskie orzechy, chilli, cebulę (dałam czerwoną), trzy ząbki czosnku, natka, sól i pieprz – wszystko zmieliłam dodając trochę wody – wody tyle, aby uzyskać konsystencję pasty, dodałam nasiona kolendry i …. już.

Na zgrillowane plastry bakłażanów nakładałam po łyżce pasty i zawijałam. Udekorowałam ziołami z ogrodu, ale popularne w tym daniu są pestki granatu. Więc jeśłi macie pod ręką granata to jak najbardziej użyjcie. Danie gotowe🙂

Niebezpieczeństwo

Pastę spokojnie można przygotować dzień wcześniej. A właściwie całe danie. Istnieje tylko POWAŻNE niebezpieczeństwo, że znikną z lodówki i nie będzie dla gości 😉

Gruzińskie bakłażany

A to zdjęcie “ryneczku” z warzywami na którym robiliśmy zakupy w miejscowości Stepancminda w Gruzji. Położona jest na wysokości 1750 m n.p.m., u stóp lodowca, nad rzeką Terek ze wspaniałymi widokami na Klasztor Cminda Sameba i jeden z najwyższych szczytów Gruzji Kazbek o wysokości 5033,8 m n.p.m.

VEGG HAND MADE

VEGG HOME COOK

opinie naszych klientów