Naturalnie

Z czego produkujemy?

Z produktów naturalnych

Zobacz dlaczego

Ochrona ziemi

Rolnicy uprawiający w sposób ekologiczny swoje pola kładą nacisk na korzystanie z odnawialnych i zrównoważonych źródeł.
Celem takiej uprawy jest ochrona ziemi i wody dla przyszłych pokoleń. W rolnictwie ekologicznym rezygnuje się ze stosowania pestycydów, sztucznych nawozów, szlamu ściekowego, biotechnologii. Aby ziemia nie wyjawiała się po uprawach, a szkodniki nie atakowały zbiorów stosuje się metody naturalne – płodozmian, biologiczną różnorodność i rozważną kontrolę.


Uprawa ekologiczna

W porównaniu z konwencjonalnymi produktami, produkty organiczne zawierają więcej substancji pokarmowych.

Organiczne jedzenie jest droższe niż konwencjonalne, ponieważ uprawa ekologiczna nie jest zbyt rozpowszechniona i nakłada na rolników więcej ograniczeń. Aby produkt otrzymał certyfikat organiczny, odpowiednia instytucja musi regularnie kontrolować gospodarstwo i sposób w jaki prowadzi produkcję.


Naturalny wygląd i sezonowość

Produkty naturalne nie są tak „ładne”, jak te konwencjonalnie uprawiane. Czasami są mniejsze, z robaczkami, ale te robaczki właśnie dlatego w nich są, ponieważ nie jadają nic, co zawiera w sobie chemię. Właśnie takie warzywa i owoce, są dla nas najbardziej odżywcze. Kolejną ważną sprawa jest to, iż rolnictwo ekologiczne przywiązuje wagę do tego, aby uprawiać swoje produkty w najbardziej odpowiednim dla nich czasie. Dlatego u rolnika ekologicznego nie kupimy np. szparagów w sierpniu, czy rzodkiewki w listopadzie.


Salwestrole    

Ważny dla nas jest też fakt, iż w produktach ekologicznych koncentracja salwestroli jest znacznie wyższa niż w produktach uprawianych metodą nie ekologiczną. Salwestrole (od łac. słowa salve, czyli „zdrów”, „bezpieczny”) to związki, które są produkowane przez rośliny w celu obrony przed grzybami. Gdy dojrzałe owoce i warzywa są atakowane przez grzyby, wytwarzają substancje chemiczne, które te grzyby niszczą. Odkryto je w latach 2002 – 2003 przez amerykańskich naukowców prof. Dana Burke’a i prof. Gerry’ego Pottera.

Dowiedziono, że salwestrole mają silne działanie antyrakowe. W naszych organizmach wciąż powstają pojedyncze komórki nowotworowe, ale dzięki odpowiedniej diecie (czy raczej stylowi życia) większość z nich zostaje zniszczona zanim utworzą one nowotwór złośliwy.

 

 

W intensywnej produkcji rolniczej w celu ochrony roślin przed grzybami stosuje się środki chemiczne, a te obniżają naturalną zawartość salwestroli w pożywieniu. Jeśli bowiem roślinom nie zagrażają grzyby, to nie występuje stymulacja syntezy salwestroli.

Salwestrole mają gorzki smak, jednak w związku z zapotrzebowaniem rynku coraz częściej produkuje się słodsze odmiany owoców i warzyw. W związku z tym ilość salwestroli w pożywieniu spada. Najwięcej ich zawierają starsze, bardziej gorzkawe odmiany roślin.

Jeśli spożywamy rośliny z upraw ekologicznych dostarczamy organizmowi więcej witamin, żelaza, wapnia, ale i salwestroli.  Ich zawartość w takich warzywach jest nawet 30 krotnie większa niż w produktach uprawianych konwencjonalnie.

 

 

Warzywa uprawiane w sposób ekologiczny są wręcz przepełnione witaminami, składnikami mineralnymi, błonnikiem, fitozwiązkami, antyoksydantami, aminokwasami i niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Poza tym są niskokaloryczne – gwarantują potężny zastrzyk odżywczy przy minimalnej liczbie kalorii. Wystarczy, że zawsze kiedy będziesz głodny, wybierzesz pełnowartościowe ekologiczne produkty roślinne, które odżywią twoje komórki, nasycą żołądek i podtrzymają pracę mechanizmów obronnych organizmu. Wybierając źródła energii o wysokiej gęstości odżywczej, możesz dosłownie wyposażyć swój system odpornościowy w broń odpowiednią do walki z chorobami, spowolnić proces starzenia i utrzymać szczupłą sylwetkę.