Jedzenie ma znaczenie!

[row cols_nr=”2″]

[col size=”6″]

„W dzisiejszych czasach mało kto, przygotowując jedzenie troszczy się o jego właściwości odżywcze. Na ogół myśli się tylko o tym, by coś szybko i smacznie zjeść. Pożywienie bowiem zaczęło spełniać inne funkcje niż ta pierwotna, kiedy to miało służyć zaspokojeniu głodu i wzmacnianiu zdrowia. Teraz przede wszystkim ma sycić, rozładowywać napięcia, karmić nasze zmysły i dawać przyjemność. Natomiast prawidłowe odżywianie to zaopatrywanie organizmu we wszystkie potrzebne substancje, których potrzebują komórki naszego ciała, aby mogły żyć, spełniać swoje funkcje i się regenerować.
” To cytat z książki Pani Bożeny Żak Cyran „Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem”.

[hr type=”line”]

[/col]

[col size=”6″]

Czy na co dzień dostarczasz swojemu ciału, mózgowi, mięśniom dobrego paliwa? Czy tylko wpychasz w siebie to, od czego uzależniły nas firmy spożywcze? Czy wierzysz, że to da Ci zdrowie i siłę? W książce „Cukier, sól, tłuszcz”, autor Michael Moss przeprowadził dziennikarskie śledztwo i opisał, co i dlaczego dodają koncerny spożywcze do tego, co nazywają jedzeniem. Najbardziej niesamowite jest to, że w firmach tych – pracują całe sztaby … chemików, którzy całymi dniami opracowują receptury i związki chemiczne dodawane później do …. właśnie, do czego? Bo trudno nazwać jedzeniem produkty, które są tworzone nie z myślą o zdrowiu tych którzy je spożywają. Powstają tylko i wyłącznie z potrzeby zysku i wyprzedzenia konkurencji. Kto Cię zmusza żeby brać w tym udział?

[hr type=”line”]

[/col]

[/row]

[row cols_nr=”3″]

[col size=”4″]

Hormony   [icon name=”thumbs-o-down”]

Powszechnie znany jest fakt dodawania do karmy dla zwierząt wielu polepszaczy i hormonów. I tak krowa z natury roślinożerna jada inne zwierzęta, które zmielone dodawane są do jej karmy, kury rosną tak szybko, że ich układ kostny nie jest dostatecznie rozwinięty, skutkiem czego kura nie może chodzić, ponieważ jest za ciężka. Producenci mięsa – trudno napisać hodowcy, chcą produkować, jak najwięcej niskim kosztem. Po co karmić świnię dwa lata, skoro można kilka miesięcy przy użyciu hormonów?

[/col]

[col size=”4″]

Sztuczne produkty   [icon name=”thumbs-o-down”]

Niewątpliwą zaletą naturalnego odżywiania jest nie wprowadzanie do swojego organizmu sztucznych produktów, które udają jedzenie. Nienaturalne dodatki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. A raczej na jego brak. Jedząc plastikowe jedzenie oraz mięso zatruwamy sami siebie codziennie. Każda chemicznie przetworzona substancja wprowadzona do ludzkiego ciała zakłóca jego naturalną siłę, funkcjonowanie i odporność. To jest właśnie źródło epidemii chorób w dzisiejszym świecie.

[/col]

[col size=”4″]

Gotowe Dania   [icon name=”thumbs-o-down”]

Na sklepowych półkach gotowe dania i półprodukty do ich przygotowywania to nie jest jedzenie. To zlepek różnego rodzaju dodatków chemicznych, emulgatorów, konserwantów. Po co to sobie robimy? Dlaczego karmimy nasze dzieci produktami, które nie tylko ich nie odżywią, ale zdecydowanie im szkodzą? Dla wygody? Z lenistwa? Z powodu braku czasu?
(A na obejrzenie serialu masz czas?)
Zastanów się!

[/col]

[/row]

[hr type=”line”]

 

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

„Każda rzecz, która jest sztuczna, czyli syntetycznie wyprodukowana
za pomocą łączenia ze sobą chemicznych proszków w laboratorium
ma niemożliwy do przewidzenia wpływ na twój organizm.”

[/slide]

[slide]

„Wszystko w ludzkim organizmie zależy od tego, jak działają jego komórki.
Sposób działania komórek zależy od tego, jak działają białka w nich umieszczone.
A sposób działania białek zależy od tego co jesz i pijesz.”

[/slide]

[slide]

„Prawdziwa witamina jest tylko w prawdziwym owocu lub warzywie.
Prawdziwa zdrowa glukoza jest tylko w prawdziwym owocu.
Prawdziwy magnez jest tylko w prawdziwych orzechach.
W tabletkach z apteki jest tylko chemia.”

[/slide]

[slide]

„Masowo produkowana żywność jest robiona, jak guziki – z syntetycznych substancji,
które nadają jej pożądany kolor, fakturę, smak, zapach, kształt, połysk
i dziurki w odpowiednich miejscach.”

[/slide]

[slide]

„Organizm wie, jak sobie poradzić z chorobą, zarazkiem, osłabieniem.
I będzie sam o siebie dbał – pod warunkiem, że nie będziesz mu w tym przeszkadzać.
I że będziesz go wspierał/a za pomocą stuprocentowo zdrowej, czystej od chemii żywności.”

[/slide]

[slide]

„Swoim trybem życia i sposobem myślenia możesz doprowadzić swoje ciało do choroby.
Możesz też je wyleczyć poprzez zmianę trybu życia i sposobu myślenia.”

[/slide]

[/slider]

Beata Pawlikowska „W dżungli zdrowia”

[hr type=”line”]

Zmień swój sposób myślenia. Zacznij gotować zdrowo i z naturalnych produktów.
Warto!