ZDROWE ZASADY

ZDROWE ZASADY

Przeczytaj i zmień swoje życie na lepsze

Jedzenie ma znaczenie!

„W dzisiejszych czasach mało kto, przygotowując jedzenie troszczy się o jego właściwości odżywcze. Na ogół myśli się tylko o tym, by coś szybko i smacznie zjeść. Pożywienie bowiem zaczęło spełniać inne funkcje niż ta pierwotna, kiedy to miało służyć zaspokojeniu głodu i wzmacnianiu zdrowia. Teraz przede wszystkim ma sycić, rozładowywać napięcia, karmić nasze zmysły i dawać przyjemność. Natomiast prawidłowe odżywianie to zaopatrywanie organizmu we wszystkie potrzebne substancje, których potrzebują komórki naszego ciała, aby mogły żyć, spełniać swoje funkcje i się regenerować.
” To cytat z książki Pani Bożeny Żak Cyran „Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem”.


Czy na co dzień dostarczasz swojemu ciału, mózgowi, mięśniom dobrego paliwa? Czy tylko wpychasz w siebie to, od czego uzależniły nas firmy spożywcze? Czy wierzysz, że to da Ci zdrowie i siłę? W książce „Cukier, sól, tłuszcz”, autor Michael Moss przeprowadził dziennikarskie śledztwo i opisał, co i dlaczego dodają koncerny spożywcze do tego, co nazywają jedzeniem. Najbardziej niesamowite jest to, że w firmach tych – pracują całe sztaby … chemików, którzy całymi dniami opracowują receptury i związki chemiczne dodawane później do …. właśnie, do czego? Bo trudno nazwać jedzeniem produkty, które są tworzone nie z myślą o zdrowiu tych którzy je spożywają. Powstają tylko i wyłącznie z potrzeby zysku i wyprzedzenia konkurencji. Kto Cię zmusza żeby brać w tym udział?


Hormony  

Powszechnie znany jest fakt dodawania do karmy dla zwierząt wielu polepszaczy i hormonów. I tak krowa z natury roślinożerna jada inne zwierzęta, które zmielone dodawane są do jej karmy, kury rosną tak szybko, że ich układ kostny nie jest dostatecznie rozwinięty, skutkiem czego kura nie może chodzić, ponieważ jest za ciężka. Producenci mięsa – trudno napisać hodowcy, chcą produkować, jak najwięcej niskim kosztem. Po co karmić świnię dwa lata, skoro można kilka miesięcy przy użyciu hormonów?

Sztuczne produkty  

Niewątpliwą zaletą naturalnego odżywiania jest nie wprowadzanie do swojego organizmu sztucznych produktów, które udają jedzenie. Nienaturalne dodatki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. A raczej na jego brak. Jedząc plastikowe jedzenie oraz mięso zatruwamy sami siebie codziennie. Każda chemicznie przetworzona substancja wprowadzona do ludzkiego ciała zakłóca jego naturalną siłę, funkcjonowanie i odporność. To jest właśnie źródło epidemii chorób w dzisiejszym świecie.

Gotowe Dania  

Na sklepowych półkach gotowe dania i półprodukty do ich przygotowywania to nie jest jedzenie. To zlepek różnego rodzaju dodatków chemicznych, emulgatorów, konserwantów. Po co to sobie robimy? Dlaczego karmimy nasze dzieci produktami, które nie tylko ich nie odżywią, ale zdecydowanie im szkodzą? Dla wygody? Z lenistwa? Z powodu braku czasu?
(A na obejrzenie serialu masz czas?)
Zastanów się!


 

„Każda rzecz, która jest sztuczna, czyli syntetycznie wyprodukowana
za pomocą łączenia ze sobą chemicznych proszków w laboratorium
ma niemożliwy do przewidzenia wpływ na twój organizm.”

„Wszystko w ludzkim organizmie zależy od tego, jak działają jego komórki.
Sposób działania komórek zależy od tego, jak działają białka w nich umieszczone.
A sposób działania białek zależy od tego co jesz i pijesz.”

„Prawdziwa witamina jest tylko w prawdziwym owocu lub warzywie.
Prawdziwa zdrowa glukoza jest tylko w prawdziwym owocu.
Prawdziwy magnez jest tylko w prawdziwych orzechach.
W tabletkach z apteki jest tylko chemia.”

„Masowo produkowana żywność jest robiona, jak guziki – z syntetycznych substancji,
które nadają jej pożądany kolor, fakturę, smak, zapach, kształt, połysk
i dziurki w odpowiednich miejscach.”

„Organizm wie, jak sobie poradzić z chorobą, zarazkiem, osłabieniem.
I będzie sam o siebie dbał – pod warunkiem, że nie będziesz mu w tym przeszkadzać.
I że będziesz go wspierał/a za pomocą stuprocentowo zdrowej, czystej od chemii żywności.”

„Swoim trybem życia i sposobem myślenia możesz doprowadzić swoje ciało do choroby.
Możesz też je wyleczyć poprzez zmianę trybu życia i sposobu myślenia.”

Beata Pawlikowska „W dżungli zdrowia”


Zmień swój sposób myślenia. Zacznij gotować zdrowo i z naturalnych produktów.
Warto!

Naturalnie

Z czego produkujemy?

Z produktów naturalnych

Zobacz dlaczego

Ochrona ziemi

Rolnicy uprawiający w sposób ekologiczny swoje pola kładą nacisk na korzystanie z odnawialnych i zrównoważonych źródeł.
Celem takiej uprawy jest ochrona ziemi i wody dla przyszłych pokoleń. W rolnictwie ekologicznym rezygnuje się ze stosowania pestycydów, sztucznych nawozów, szlamu ściekowego, biotechnologii. Aby ziemia nie wyjawiała się po uprawach, a szkodniki nie atakowały zbiorów stosuje się metody naturalne – płodozmian, biologiczną różnorodność i rozważną kontrolę.


Uprawa ekologiczna

W porównaniu z konwencjonalnymi produktami, produkty organiczne zawierają więcej substancji pokarmowych.

Organiczne jedzenie jest droższe niż konwencjonalne, ponieważ uprawa ekologiczna nie jest zbyt rozpowszechniona i nakłada na rolników więcej ograniczeń. Aby produkt otrzymał certyfikat organiczny, odpowiednia instytucja musi regularnie kontrolować gospodarstwo i sposób w jaki prowadzi produkcję.


Naturalny wygląd i sezonowość

Produkty naturalne nie są tak „ładne”, jak te konwencjonalnie uprawiane. Czasami są mniejsze, z robaczkami, ale te robaczki właśnie dlatego w nich są, ponieważ nie jadają nic, co zawiera w sobie chemię. Właśnie takie warzywa i owoce, są dla nas najbardziej odżywcze. Kolejną ważną sprawa jest to, iż rolnictwo ekologiczne przywiązuje wagę do tego, aby uprawiać swoje produkty w najbardziej odpowiednim dla nich czasie. Dlatego u rolnika ekologicznego nie kupimy np. szparagów w sierpniu, czy rzodkiewki w listopadzie.


Salwestrole    

Ważny dla nas jest też fakt, iż w produktach ekologicznych koncentracja salwestroli jest znacznie wyższa niż w produktach uprawianych metodą nie ekologiczną. Salwestrole (od łac. słowa salve, czyli „zdrów”, „bezpieczny”) to związki, które są produkowane przez rośliny w celu obrony przed grzybami. Gdy dojrzałe owoce i warzywa są atakowane przez grzyby, wytwarzają substancje chemiczne, które te grzyby niszczą. Odkryto je w latach 2002 – 2003 przez amerykańskich naukowców prof. Dana Burke’a i prof. Gerry’ego Pottera.

Dowiedziono, że salwestrole mają silne działanie antyrakowe. W naszych organizmach wciąż powstają pojedyncze komórki nowotworowe, ale dzięki odpowiedniej diecie (czy raczej stylowi życia) większość z nich zostaje zniszczona zanim utworzą one nowotwór złośliwy.

 

 

W intensywnej produkcji rolniczej w celu ochrony roślin przed grzybami stosuje się środki chemiczne, a te obniżają naturalną zawartość salwestroli w pożywieniu. Jeśli bowiem roślinom nie zagrażają grzyby, to nie występuje stymulacja syntezy salwestroli.

Salwestrole mają gorzki smak, jednak w związku z zapotrzebowaniem rynku coraz częściej produkuje się słodsze odmiany owoców i warzyw. W związku z tym ilość salwestroli w pożywieniu spada. Najwięcej ich zawierają starsze, bardziej gorzkawe odmiany roślin.

Jeśli spożywamy rośliny z upraw ekologicznych dostarczamy organizmowi więcej witamin, żelaza, wapnia, ale i salwestroli.  Ich zawartość w takich warzywach jest nawet 30 krotnie większa niż w produktach uprawianych konwencjonalnie.

 

 

Warzywa uprawiane w sposób ekologiczny są wręcz przepełnione witaminami, składnikami mineralnymi, błonnikiem, fitozwiązkami, antyoksydantami, aminokwasami i niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Poza tym są niskokaloryczne – gwarantują potężny zastrzyk odżywczy przy minimalnej liczbie kalorii. Wystarczy, że zawsze kiedy będziesz głodny, wybierzesz pełnowartościowe ekologiczne produkty roślinne, które odżywią twoje komórki, nasycą żołądek i podtrzymają pracę mechanizmów obronnych organizmu. Wybierając źródła energii o wysokiej gęstości odżywczej, możesz dosłownie wyposażyć swój system odpornościowy w broń odpowiednią do walki z chorobami, spowolnić proces starzenia i utrzymać szczupłą sylwetkę.

Dla Kogo VEGG?

Dla Kogo VEGG?

Obecny stan wiedzy wspiera tezę, że dieta oparta na pełnowartościowych produktach roślinnych to klucz do osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia. Dieta roślinna to najlepszy krok w stronę zminimalizowania ryzyka wystąpienia wielu chorób, utrzymania właściwej masy ciała i kontroli stężeń cholesterolu we krwi.

      Jeśli:

  wiesz, że zdrowe odżywianie jest ważne ale nie wiesz jak się do tego zabrać
  chcesz gotować w domu zdrowe i pełnowartościowe posiłki
  chcesz ograniczyć lub wyeliminować żywność przetworzoną
  nie masz czasu na szukanie składników potraw w sklepach
  lubisz różnorodność
  pomimo wielu talentów nie do końca radzisz sobie w kuchni
  masz wrażenie, że jak statystyczny Polak wyrzucasz połowę jedzenia do śmieci
  jesteś zabiegany i brak Ci czasu, ale jesteś świadomy wagi odżywiania – tego, co kładziesz na swój talerz kilka razy dziennie
  uprawiasz sport i chcesz podnieść swoją wydajność

To VEGG jest właśnie dla Ciebie