Restauracja pełna dobrych warzyw…


Restauracja pełna dobrych warzyw…

To moje marzenie. Lubię warzywa, wiem że można z nich zrobić bardzo dużo ciekawych i zaskakujących potraw. Naprawdę dużo. Więc dlaczego w restauracjach nasi kucharze nie zajmują się nimi dostatecznie dobrze? Kiedyś zamawiałam warzywa w restauracji. Teraz nie robię tego nigdy. Mam wybór – warzywa z wody lub warzywa na parze. Te i te przygotowane z mrożonki. Nawet w sezonie pełnym słońca i obfitości warzyw w ogrodach i na straganach. Mogę jeszcze zamówić surówki – wszystkie z majonezem wątpliwej jakości. Zdarzyło Ci się kiedyś zatrzymać w przydrożnej restauracji? Właśnie.

warzywa

Dlaczego ktoś z działu zaopatrzenia restauracji lub nawet sam kucharz nie pojadą rano na targ i nie kupią świeżych warzyw? Dlaczego nie zamówią u rolnika regularnych dostaw? Dlaczego nie pójdą na kurs przygotowywania warzyw? Dlaczego im się nie chce? Oczywiście znam miejsca, w których kucharze bardzo się starają i podają dobrze przyrządzone rośliny. Takich restauracji jest jednak ciągle za mało. Inną oczywiście kwestią są miejsca, w których króluje kuchnia wegetariańska lub wegańska. Tam warzywa oczywiście są na pierwszym miejscu. I są świetnie przyrządzone i podane. Może to wynika z pasji? Może osoby prowadzące wegańskie kuchnie mają bardziej otwarte umysły? Szukają? Poznają? Szkolą się?

dynia

Wszyscy o tym głośno mówią – więcej warzyw w diecie przeciętnego Polaka, każdy dietetyk to powtarza. Fajnie, gdyby klienci restauracji, uczestnicy wesel i innych przyjęć okolicznościowych mogli spróbować czegoś tak niezwykle naturalnego, tak bardzo nieskomplikowanego, tak bardzo kolorowego, jak warzywa. O każdej porze roku są inne. Nie jesteśmy skazani na mrożonki – kalafior, brokuł, marchewka i brukselka – wszystko w kolorze zgniłego liścia…

Wymagajmy, mówmy o tym głośno – chcemy dobrze przyrządzonych warzyw!

A dzieciaki? Skoro my nie dajemy im przykładu, nie jemy tych okropnie podanych roślin, dlaczego zmuszamy dzieci do kosztowania byle czego? Wypłukane w wodzie, jałowe warzywa mogą każdego zniechęcić. A dzieci łatwo poddają się akurat w tej kwestii. Inaczej ma się sprawa z lodami rzecz jasna;)

Chociaż, tak sobie myślę teraz, ci nasi kucharze jednak są utalentowani – skutecznie potrafią zepsuć coś tak nieskomplikowanego, jak warzywa. Szkoda.

pomidory

 

+ There are no comments

Add yours