Lekka przekąska na spotkania z Przyjaciółmi


Lekka przekąska na spotkania z Przyjaciółmi

Przyjaciółka poprosiła mnie o przygotowanie czegoś do jedzenia na imieninowe babskie spotkanie. Przygotowałam ryżowy makaron w liściach rzymskiej sałaty.

Składniki:

  • paczka cienkiego ryżowego makaronu
  • paczka 300g tofu
  • trzy małe rzymskie sałaty – oberwałam liście dwie średnie marchewki pokrojone w ukośne plastry nieduża czerwona papryka pokrojona w paski dwie garści szpinaku cebula pokrojona w ósemki dwa ząbki czosnku grzyby shitake 250g szczypiorek uprażony sezam
  • sos sojowy
  • koreańska ostra pasta
  • olej sezamowy
  • odrobina miodku z igieł sosny
  • sok z imbiru
  • kuzu

Przygotowanie:

Ryżowy makaron zalałam gorącą wodą.

Marchewkę, cebulę i paprykę lekko poddusiłam na ryżowym oleju. Na samym końcu już po wyłączeniu kuchenki dołożyłam liście szpinaku i dolałam coś w rodzaju sosu – sos sojowy z wodą i kuzu.

Na innej patelni podsmażyłam świeże grzyby shitake.

Tofu pokroiłam w paski i lekko podsmażyłam na suchej patelni. Potem włożyłam do marynaty. Marynatę przygotowałam z sosu sojowego, wody, oleju sezamowego, czosnku, koreańskiej ostrej paprykowej pasty, miodku z igieł sosny i soku z imbiru.

Takiej samej marynaty użyłam jako sosu do makaronu, który wcześniej odcedziłam z wody.

Liście sałaty umyłam i do każdego nakładałam trochę makaronu, tofu, grzyby shitake i warzywa z liśćmi szpinaku. Wszystko obsypałam drobno pokrojonym szczypiorkiem i uprażonym i rozdrobnionym sezamem.

Było całkiem smaczne;)

 

+ There are no comments

Add yours