Pieprzna komosa ryżowa z fenkułem w Dzień Zakochanych


Pieprzna komosa ryżowa z fenkułem w Dzień Zakochanych

Dzień Zakochanych, Święto obce, z dalekiego kraju do nas przybyło, ale w związku z tym,
że każda okazja jest dobra do świętowania, celebrujemy je coraz odważniej.

Jeśli nie lubisz czerwonych serduszek, obowiązkowego wyjścia do kina i pizzy w zatłuczonej knajpce
– polecamy ugotowanie własnego smacznego posiłku – z warzywnym afrodyzjakiem – fenkułem.

Święto jutro, więc dziś zdążysz zrobić potrzebne zakupy.

Danie jest bardzo aromatyczne i sycące.
Po zjedzeniu wystarczy Wam sił na resztę wieczoru;)

 

Komosa ryżowa z fenkułem (porcja dla dwóch osób)

  • komosa ryżowa 100g
  • funkuł (koper włoski) 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • ciecierzyca – kilka łyżek
  • brukselka – kilka sztuk
  • jarmuż – dwa liście obrane z łodyżek
  • szczypiorek
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • nasiona konopi
  • kilka łyżek dobrego przecieru pomidorowego
  • nasiona kopru włoskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Komosę ryżową dokładnie wypłucz i ugotuj w proporcji 1:2 pod pokrywką.
Po 15 minutach wyłącz palnik i przemieszaj ziarenka. Przykryj jeszcze na kilka minut.

W międzyczasie sparz jarmuż – po minucie odlej wodę.

Cebulę i fenkuł pokrój w grubą kostkę i podsmaż lekko na patelni.
Dodaj kilka łyżek przecieru pomidorowego, ugotowaną ciecierzycę i małą ilość wody.
Dopraw solą, pieprzem i nasionami kopru włoskiego. Niech chwilę wszystko razem się poddusi.

Na innej patelni lub w garnku nalej trochę wody i wrzuć obraną brukselką.
Niech poddusi się kilka minut, aż do uzyskania pożądanej przez Ciebie miękkości.

Ugotowaną komosę dorzuć do warzyw i przemieszaj.

Gdy wszystkie składowe masz już gotowe – wrzuć na półmisek komosę z warzywami,
na wierzch dorzuć brukselkę i jarmuż, pestki i szczypiorek.

Smacznego:)

Podpowiedzi
Komosę możesz ugotować dzisiaj i schować do lodówki.
Jeśli nie masz ugotowanej ciecierzycy – podaj bez niej.
Nie kupuj gotowej w puszce – ma mnóstwo niepotrzebnych dodatków.
Jeśli nie masz szczypiorku – dodaj natkę lub inne zioła.
Pieprz – bardzo ważny w tym daniu. Popieprzyć musisz sporo;)

 

Udanych Walentynek! 🙂

 

komosa02

 

komosa01

 

komosa03